Dostupni linkovi

CCI ocijenio rad Vijeća ministara i PS BiH najlošijim


Rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u mandatnom period od 2010. do 2014. godine Centri civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su najlošijim uz napomenu da iako je prošli saziv izvršene i zakonodavne vlasti bio loš, ovaj saziv pokazao se dvostruko lošijim.

Glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov kazala je da su posljedice loše vlasti zabrinjavajuće posebno jer proces EU integracija nije u zastoju, nego se radi o udaljavanju od EU, BiH je obilježena kao država koja sistemski krši ljudska prava, uvode joj se sankcije, a zloupotrebom namjenskih sredstava građani su ostavljeni nezaštićeni pred prirodnom katastrofom.

Konsultant za monitoring rada izvršne i zakonodavne vlasti u BiH Ivica Ćavar naglasio je da je po realizaciji zakona Vijeće ministara BiH ubjedljivo najlošije do sada utvrdivši samo 106 zakona za razliku od prethodnog saziva koji je utvrdio 179 zakona.

Iznio je podatak da je za isti period Vlada Crne Gore utvrdila 349 zakona, Vlada Republike Srbije 501, a Vlada Republike Hrvatske 765 zakona, dok je u posljednja dva mandata udvostručio vanjski dug BiH sa četiri milijarde, koliki je bio 2007. narastao na više od 7,5 milijardi KM.

XS
SM
MD
LG