Dostupni linkovi

BiH i Srbija o saradnji na trećim tržištima


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumijevanju između BiH i Republike Srbije o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima.

Memorandumom je predviđeno dodatno jačanje saradnje na institucionalnom nivou, ali i između privrednih subjekata, poslovnih udruženja i agencija nadležnih za privrednu promociju u inostranstvu u pogledu mogućeg zajedničkog nastupa i aktivnosti na trećim tržištima. T

o se posebno odnosi na metalski i elektroindustrijski sektor, energetiku, građevinarstvo, metaloprerađivačku, automobilsku, namjensku, drvoprerađivačku, poljoprivredno-prehrambenu i hemijsko-farmaceutsku industriju, te turizam.

Po ocjeni ministra Tučića, čvršća saradnja, razmjena informacija i povezivanje potencijala između svih zemalja regiona prilikom nastupa na trećim tržištima je apsolutno neophodna, pogotovo kada je riječ o tržištima s velikim apsorbcionim kapacitetima, na kojima tek kroz zajedničke bilateralne ili regionalne nastupe možemo ostvariti značajniji uticaj.

- Mi, na neki način, jesmo međusobni konkurenti u okviru CEFTA tržišta, međutim, to svakako ne znači da ne trebamo udružiti snage kada je riječ o nastupu na trećim tržištima, pogotovo uzimajući u obzir visok stepen komplementarnosti ekonomija i ekonomskih kapaciteta zemalja regiona - istakao je Tučić.

Dodao je da tome na određeni način treba da doprinese i današnji memorandum, jer je obaveza onih na institucionalnom nivou da preduzmu sve kako bi bili stvoreni povoljniji uvjeti za zajedničko djelovanje u tom kontekstu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

XS
SM
MD
LG