Dostupni linkovi

Večeras počinje "Noć istraživača"


"Noć istraživača“, manifestacija posvećena nauci i istraživanjima, bit će održana danas u Banjoj Luci, Sarajevu, Bijeljini i Mostaru.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja promoviše nauku i istraživački rad, predstavit će se više desetina učesnika kroz različite aktivnosti i zanimljive sadržaje.

Posjetioci će imati priliku da upoznaju naučnike koji se bave izučavanjem ajkula, reptila, zatim da vide demonstracije naučnih eksperimenata, da proučavaju zvjezdano nebo i još mnogo toga.

U okviru ove manifestacije, u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (Ruski centar) bit će održana "StartupDNA konferencija“.

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača kod mladih, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2013. godine održana u oko 370 gradova u 32 evropske države.

XS
SM
MD
LG