Dostupni linkovi

Ukrajinski premijer Jacenjuk: Rusija mora platiti


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je u četvrtak Rusiju da pokušava srmznuti Ukrajinu naredne zime rabeći prirodni plin kao oružje kako bi pokorila tu bivšu svojetsku republiku.

"Žele da se smrznemo. To je cilj i još jedan adut u ruskim rukama. Tako osim vojnog napada, osim vojne operacije protiv Ukrajine imaju još jedan adut, energiju", rekao je Jacenjuk u intervjuu na rubu Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

"Krajni cilj Rusije je organizirati, orkestrirati još jedan zamrznuti sukob u Ukrajini", rekao je.

U ratu između proruskih separatista i ukrajinskih snaga poginulo je više od 3000 ljudi. Ukrajina i zapadne vlade kažu da je izravna ruska intervencija prevagnula na bojnom polju u korist pobunjenika u istočnoj Ukrajini i prinudilo predsjednika Petra Porošenka da proglasi prekid vatre 5. rujna nakon velikih gubitaka vladinih snaga.

Jacenjuk je branio odluku kijevkse vlade da odobri privremenu autonomiju pobunjeničkim regijama rekavši da je to bio posljednji neugodni izbor koji su imali kao i izraz "dobre volje" koji pokazuje njihovu predanost miroljubivom rješenju krize.

XS
SM
MD
LG