Dostupni linkovi

Obama: Svijet ne čini dovoljno za borbu protiv ebole


Američki predsjednik Barak Obama izjavio je u četvrtak u Njujorku da međunarodna zajednica ne čini dovoljno protiv epidemije ebole, koja predstavlja "rastuću prijetnju za regionalnu i gobalnu bezbjednosti".

"Postoji značajan jaz između onoga što je učinjeno i onoga što je neophodno još učiniti", rekao je Obama na sastanku o eboli koji je održan u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN.

Predsjednik SAD je pozvao sve zemlje da šalju medicinsku opremu i osoblje u zapadnu Afriku, gdje vlada epidemija, kao i međunarodne organizacije na brže upućivanje pomoći.

SAD su u Liberiju uputile 3.000 vojnika za postavljanje pokretnih bolnica i obuku lokalnog medicinskog osoblja.

Američki kongres u četvrtak je odobrio da se dio novca, koji nije iskorišten za rat u Afganistanu, upotrebi za borbu protiv ebole.

Kongres je odobrio 50 miliona dolara za hitnu pomoć ugroženim od ebole, dok je Obama ranije zatražio milijardu dolara.

Američki parlament nije odobrio čitavu sumu jer su se republikanski senatori tome usprotivili navodeći da Pentagon nije iznio detalje slanja američkih vojnika u Afriku.

Ostatak novca će biti kasnije dodijeljen za borbu protiv ebole, kada Pentagon predstavi detaljan izvještaj o vojnoj misiji u zapadnoj Africi, naveo je Kongres.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, skoro 3.000 ljudi umrlo je od virusa ebole u zapadnoj Africi od ukupno 6.260 zaraženih.

XS
SM
MD
LG