Dostupni linkovi

Preteće pismo s belim prahom stiglo i češkoj vladi


Preteće pismo sa belim prahom, zbog toga što Češka naoružava Kurde za borbe protiv Islamske države, stiglo je u četvrtak i češkoj vladi.

Prethodno je, u sredu, pretnja u ime Islamske države stigla i predsedniku Češke Milošu Zemanu. Analize su već pokazale da se ne radi o antraksu a sadržaj pošiljke upućene kasnije i vladi policija tek proverava.

"Prve analize su negativne. Sada rade biološke testove. Isključili smo najgoru varijantu - da je to antraks, ali potrebni su dalji testovi", kazao je danas o pretećem pismu šefu države ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec, on-lajn izdanju Mlade fronte Dnes.

"Proveramo vezu između obe pošiljke ali još uvek je rano za zaključke", kazala je portparol češke policije Jana Macalikova.

Pretnje zbog toga što je Češka poslala oko 500 tona municije iz starih zaliha češke vojske kurdskim borcima u Iraku i Siriji, predsednik Zeman nije shvatio ozbiljno i poručio je odmah juče da je to čin nekog lokalnog ludaka kojih ima uvek u svakom društvu ili naselju.

"Pismo je pisano takvim stilom da iako nisam psihijatar usuđujem se da kažem da će taj prah biti brašno, sećer ili u najgorem slučaju prašak za pranje", kazao je češki predsednik.

XS
SM
MD
LG