Dostupni linkovi

SAD: Vehabijski vođa iz BiH na listi terorista


Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Gornje Maoče u BiH, koji već neko vreme boravi u Siriji i Iraku, stavljen je na specijalnu globalnu listu terorista po oceni Stejt Departmenta, prenosi "Dnevni avaz".

Imamović je, zajedno sa još nekoliko radikalnih organizacija i pojedinaca, stavljen na posebnu listu zbog terorističkih aktivnosti i veza sa mrežom na Bliskom istoku i u svetu.

Stejt Department je kasno sinoć objavio imena dve organizacije i deset osoba, među kojima je i Imamović, na koje će biti primenjene sankcije SAD, biće im zamrznuta imovina i oni će biti predmet borbe protiv terorizma.

"Nusret Imamović je teroristički lider iz BiH koji trenutno boravi u Siriji. Čim je stigao u ovu zemlju pridružio se nasilnim ekstremističkim grupama u toj zemlji, sada deluje kao pripadnik grupe Al-Nusrah Front", navodi se u odluci vlasti SAD.

"Avaz" podseća da su, u februaru 2010. godine združene policijsko-bezbednosne snage, sa oko 600 pripadnika, upale u Gornju Maoču, u okviru akcije "Svetlost“. Spektakularna akcija završila se hapšenjem nekoliko lica, među kojima je bio i Nusret Imamović.

Ipak, Imamović i ostali pušteni su iz pritvora, a istraga i ceo slučaj završili su u slepoj ulici, pa se tako čak i zaboravilo na Maoču.

XS
SM
MD
LG