Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Ugrožena ljudska prava širom sveta


Ljudska prava i pravna država ugroženi su svuda u svetu, izjavio je danas generalni sekretar UN Ban Ki Mun na otvaranju generalne debate u okviru
godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

Ban Ki Mun je naveo sve aktuelne sukobe, od Gaze do Sirije i Iraka, preko Ukrajine i Centralnoafričke Republike, i izrazio žaljenje zbog "užasne godine po principe upisane u Povelji UN".

Više od 140 lidera zemalja sveta okupilo se danas u Njujorku kako bi u narednih pet dana razgovarali o nizu globalnih kriznih žarišta - od delovanja kstremističke Islamske države u Iraku i Siriji, širenja smrtonosnog virusa ebole u Africi pa do ćorsokaka u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Najavljena je mogućnost usvajanja rezolucije koja bi obavezala sve države članice UN, da na nacionalnom nivou usvoje odgovarajuće zakone kojim bi bilo moguće sankcionisanje stranih boraca pošto se u Siriji i Iraku nalazi više od 15.000 boraca.

Predsednik SAD Barak Obama će danas predsedavati sastankom Saveta bezbednosti UN o problemu sa stranim borcima. Na tom sastanku treba da bude usvojena rezolucija kojom će biti zatraženo od zemalja da spreče odlazak
svojih državljana da se bore u drugim zemljama tako što će to usvesti u svoje zakonodavstvo kao teško krivično delo.

Među temama biće i ebola, odnosno napori da se ograniči dalje širenje te smrtonosne bolesti koja hara zapadnom Afrikom.

Na marginama Generalne skupštine UN, biće održan i sastanak iranskih zvaničnika sa kolegama iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Rusije i Kine. Oni će nastojati da prekinu zastoj u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu u zamenu za slabljenje njegovog nuklearnog programa.

Tokom petodnevne debate biće održani sastanci i o sukobima u Siriji, Libiji, Južnom Sudanu, Ukrajini, Centralnoafričkoj Republici i Maliju kao i o izraelsko-palestinskom problemu i borbi UN protiv siromaštva.

XS
SM
MD
LG