Dostupni linkovi

Milanović: EU hrabrije da iskorači prema regionu


Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da Evropska unija mora hrabrije da iskorači prema zemljama jugoistočne Evrope, jer je to geopolitički
neophodno i najdelotvornije sredstvo za smirivanje svih vrsta napetosti na ovim prostorima.

"Nemamo ambiciju da budemo takozvani regionalni lider, niti ičiji tutor ili sponzor. Želimo da budemo uzor u izgradnji stabilne demokratske države u kojoj žive slobodni i zadovoljni ljudi. Želimo da budemo prijatelj u kojeg se može pouzdati, što smo i dokazali tokom nedavnih poplava koje su snažno pogodile i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Milanović u Saboru gde je predstavio godišnji izveštaj o radu Vlade.

Premijer je istakao da Hrvatska, kao članica EU, jača svoj uticaj na kreiranje zajedničkih evropskih stavova, posebno kada je reč o regionu, pa je, među ostalim, pokrenula inicijativu za proakativniji evropski pristup BiH.

"Ne motiviše nas samo briga za politički i ekonomski položaj Hrvata u BiH, naš je najviši interes - stabilno i sigurno okruženje", poručio je Milanović.

Opozicija je uglavnom kritikovala premijerovo izlaganje, a šef najveće stranke Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko ocenio je da je izveštaj "farsičan, prepun iluzornih projekcija i utopije". On je optužio Vladu da ne radi u interesu naroda i pozvao je da podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG