Dostupni linkovi

Stoltenberg: Prioritet NATO kriza u Ukrajini


Jens Stoltenberg, koji će 1. oktobra preuzeti mesto generalnog sekretara NATO izjavio je da će prioritet u njegovom radu biti situacija u Ukrajini.

On je dodao da povratak na ranije odnose Rusije i NATO neće biti moguć.

"Povratak na prethodno se ne razmatra kao varijanta. Rusija je odlučila da se pridržava agresivnije linije. Zato ne možemo, kao što smo se ranije nadali, da nastavimo jačanje partnerstva s Rusijom", rekao je bivši norveški premijer Stoltenberg Norveškoj novinskoj agenciji.

Prema njegovim rečima, na ozbiljnost situacije u Ukrajini "ukazuje činjenica da se vojna sila primenjuje radi promene granica".

"Ukrajina je partner NATO-a i, pored toga, graniči se sa državama-članicama Alijanse", rekao je Stoltenberg, koji je duže od osam godina bio premijer Norveške.

Govoreći o odnosima sa predsednikom susedne Rusije, Stoltenberg je rekao da su odnosi sa Vladimirom Putinom bili "radni i korisni".

Aktuelni generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen juče je rekao da je za vreme njegovog mandata Alijansa "skinula stomak i očeličila mišiće", i da će Stoltenberga dočekati zadaci dogovoreni početkom septembra na samitu u Velsu lidera zemalja Alijanse, među kojima je plan jačanja odbrane članica NATO u centralnoj i istočnoj Evropi radi odvraćanja eventualnih neprijateljskih akcija Kremlja.

Glavni element tog plana jeste formiranje multinacionalnih snaga za brzo reagovanje koje bi u najkraćem roku mogle biti upućene u Poljsku, baltičke zemlje ili bilo koju članicu NATO koja je ugrožena.

XS
SM
MD
LG