Dostupni linkovi

U Kini najgora suša za 60 godina


Kukuruz je porastao samo na polovinu normalne visine u Unutrašnjoj Mongoliji ove godine, dok severna Kina trpi posledice najgore suše za 60 godina.

Podzemna voda je pre samo nekoliko godina bila na 20 metara ispod površine tla, a sada je na čak 80 metara, te usevi i povrće propadaju, a trava se osušila.

Posle sezone rekordne suše širom Kine, nivo podzemnih voda je na istorijski najnižem noivou na severoistoku i u centralnim delovima Kine gde žive stotine miliona ljudi. Jezera su suva u poljoprivrednoj provinciji Henan, te je grad Pingdingšan zatvorio perionice za automobile i javna kupatila, a koristi se i voda iz bara.

Poljoprivrednici i uvek žedna industrija se bore s dugoročnom nestašicom vode jer je presušilo više od polovine od 50.000 reka u Kini i stotine gradova su zvanično u "ozbiljnoj oskudici" vode.

Klima u Kini se zagreva, naročito na gusto naseljenom severoistoku gde je sve manje kiše, ukazala je međunarodna studija još 2011. godinbe. S druge strane, na jugu Kine kiša pada koncentrisano, u "kraćim rafalima", te je i tamo teže predvideti koliko će biti vode.

"Ako nastavimo s našim modelom poslovanja, potražnja će do 2030. godine premašiti snabdevanje", rekao je analitičar Feng Hu.

XS
SM
MD
LG