Dostupni linkovi

Indijska letilica u Marsovoj orbiti


Indijski svemirski brod danas je uspešnio ušao u Marsovu orbitu, a premijer Narendra Modi pohvalio je ovaj "skoro nemogući" uspeh, ostvaren u prvom pokušaju.

"Marsovska orbiterska misija" košta 74 miliona dolara, što je tek trećina budžeta "Oskarom" nagrađenog filma "Gravitacija" o astronautima koji ostanu izolovani u svemiru.

"Danas smo ispisali istoriju", rekao je Modi, koji se pridružio stotinama naučnika u aplaudiranju u centru državne Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), kada je objavljeno da je misija uspela.

Modi je dodao da se Indija "usudila da krene u nepoznato" i da je "postigla skoro nemoguće". Indijski premijer dodao je da želi da proširi svemirski program svoje zemlje, koji postoji već pet decenija.

Indija se slanjem broda u orbitu Marsa pridružila maloj grupi zemalja - SAD, Rusiji i Evropi - koje su uspešno poslale istraživačke letilice u orbitu ove planete ili na njenu površinu. Sve ostale zemlje u početku su imale nekoliko neuspešnih pokušaja.

Posle puta od 666 miliona kilometara u prethodnih skoro deset meseci, svemirski brod "Mangaljan" sada će proučavati površinu Marsa i njegovu atmosferu u potrazi za gasom metanom. Brod se neće spuštati na Mars.


XS
SM
MD
LG