Dostupni linkovi

SZO: Broj inficiranih ebolom biće enormno povećan


Više od 20.000 ljudi biće inficirano virusom ebole početkom novembra, ako se ne pojačaju mjere kontrole epidemije u zapadnoj Africi, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

"Pod pretpostavkom da nema promjena u mjerama kontrole epidemije, početkom novembra biće 9.939 inficiranih u Liberiji, 5.925 u Gvineji i 5.063 u Sijera Leoneu", navodi se u studiji SZO objavljenoj u naučnom časopisu New England Journal of Medicine.

Organizacija ocijenjuje da "bez drastičnih promjena" narednih mjeseci neće biti "na stotine" mrtvih, već "na hiljade mrtvih" od ebole i dodala da bi stopa smrtnosti od virusa hemoragične groznice bila 70,8 odsto.

SZO je prošle sedmice saopštila da će biti 20.000 zaraženih do kraja godine. Međutim, epidemija se dalje širi zbog čega sada stručnjaci pozivaju na ubrzane mjere zaštite i kontrole koje se odnose i na sahranjivanje preminulih i rano otkrivanje bolesti.

Prema posljednjem, sinoć objavljenom bilansu SZO, od ebole je umrlo više od 2.800 osoba u zapadnoj Africi a najugroženije zemlje su Liberija, Gvineja i Sijera Leone.

XS
SM
MD
LG