Dostupni linkovi

Talibani odbacili avgansitansku vladu jedinstva kao prevaru


Avganistanski talibani kritikovali su pakt suparničkih izbornih kandidata da se formira vlada nacionalnog jedinstva kao "prevara" orkestrirana od strane SAD-a i neprihvatljiva za avganistanski narod.

Bivši ministar finansija Ašraf Gani je imenovan na novog predsjednika u nedjelju nakon što je potpisao ugovor o podijeli vlast sa svojim protivnikom, bivšim ministrom vanjskih poslova Abdulahom Abdulahom, čime su okončani mjeseci nestabilnosti koji su destabilizovali zemlju dok se većina stranih vojnika priprema sa odlazak.

Ganijeva administracija sada mora ne samo da brzo formira učinkovitu vladu, već i da se nosi se sa obnovljenom talibanskom pobunom, s veoma malom pomoći stranih trupa.

Gani bi trebao da održi svoj prvi brifing za novinare kao novoizabrani predsjednik kasnije danas.

Talibani, koji se bore za odlazak stranih trupa predvođenih SAD, prema riječima portparola Zabihulaha Mudžahida, odbacili su pakt o vladi nacionalnog jedinstva kao "trik" u režiji njihovog neprijatelja.

"Instaliranje Ašrafa Ganija i formiranje lažne administarcije nikada neće biti prihvatljivo za Avganistance", rekao je Mudžahid u saopštenju za medije.

"Amerikanci moraju shvatiti da je naša zemlja pripada nama, a sve odluke i sporazumi moraju dogovoriti Avganistanaci, a ne američko ministarstvo vanjskih poslova ili ambasador."

Sjedinjene Države snažno su se založile za dogovor o podjeli vlasti između Ganija i Abdulaha kako bi se prevazišao zastoj nastao zbog spora oko izbora, pa čak i nasilje između pristalica dva kandidata, koji imaju podršku etničkih grupa koje su se borile u građanskom ratu u 1990-im .

XS
SM
MD
LG