Dostupni linkovi

Više od 130 000 izbjeglica iz Sirije ušlo u Tursku


Ankara je saopštila da je više od 130.000 sirijskih Kurda prešlo u Tursku u posljednja dva dana, bježeći ispred džihadista Islamske države (IS).

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus rekao je 22. septembra u Ankari kako se vlasti pripremaju za još više izbjeglih, uključujući i "najgori scenarij" koji bi mogao donijeti na još stotine hiljada izbjeglica.

Priliv sirijskih Kurda posljedica je toga što su borci IS preuzeli desetine sela u blizini sirijske granice oko grada Ain al-Arab, na kurdskom poznat pod imenom Kobane.

Reuters citira glasnogovornika sirijskih kurdskih snaga koji je danas rekao da su kurdske snage zaustavile napredovanje IS istočno od grada.

Redur Kselil iz glavne kurdske oružane grupe, YPG, rekao je da je napredovanje zaustavljeno prethodne noći.No, on je rekao žestoki sukobi su još uvijek u toku.

BBC je naveo da Islamska država koristi teško naoružanje i artiljeriju u napreovanju prema gradu.

Otpadnička pobunjenika turska grupa, PKK, pozvala je danas svoje sunarodnike Kurde da pređu u Siriju i bore se protiv IS.

No, kako javlja BBC turske snage bezbjednosti pokušavaju zaustaviti turske kurdske borce od prelaska Siriju.

Snage sigurnosti su juče zatvorile granični prijelaz Kucuk Kendirciler za turske Kurde.Korišćeni su suzavac i vodeni topovi kako bi se rastjerala gomilu.

Samo dan ranije, na stotine kurdskih boraca ušlo je u Siriju preko tog prijelaza, prema navodima sirijske Opservatorije za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu.

Ain al-Arab je treći najveći centar sa kurdskom populacijom u Siriji.

Prije napada IS to je bilo relativno sigurno utočište za oko 200.000 raseljenih iz ratnih područja u Siriji.

Turska je već ranije primila više od milion sirijskih izbjeglica, prije ovog novog talasa posljednjih dana.

XS
SM
MD
LG