Dostupni linkovi

Dačić: Teško da bih stao na čelo Parade ponosa


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi za spoljnopolitičku poziciju zemlje bilo dobro da bude održana Parada ponosa, ali da on "ne zna" zašto bi on bio na čelu kolone tokom tog događaja.

Dačić je rekao da "oko toga ne postoji jedinstvena politika Evropske unije" i da postoje zemlje EU gde to "nikada nije bilo održano, niti će biti održano", ali je na pitanje novinara u kojim to članicama EU nije bila održana Parada ponosa, on odgovorio da ne poznaje tu oblast. "Ja nisam poznavalac te oblasti, ali nisu... jednostavno se ne razmišlja ni o zemljama nekim, koje su kandidati, o tom događaju", rekao je Dačić.

Od zemalja kandidata za članstvo u EU Parade ponosa su održane s problemima u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji, dok se na istambulskom Prajdu okuplja više desetina hiljada ljudi.

Dačić je na konferenciji za novinare povodom predstojećeg zasedanja Generalne skupštine UN upitan da li bi stao na čelo kolone na Paradi ponosa, na šta je on odgovorio: "Teško da bih ja bio na čelu kolone i ne znam zašto bih to uradio".

Na ponovljeno pitanje da li bi stao na čelo kolone kao potpredsednik vlade, on je odgovorio: „Oćete vi da stanete? Ja se inače zalažem da postoji konsenzus oko toga. Nema dilema, ja se zalažem za održavanje tog skupa i mislim da bi s aspekta spoljnopoltičkog interesa zemlje bilo dobro da taj skup bude održan".

Dačić je rekao da Srbija treba da poštuje zakone o zabrani diskriminacije i jedini uslov za to jeste rizik koji postoji, i da održavanje Parade ponosa zavisi od bezbednosne procene.

Na pitanje šta država radi iz godine u godinu pošto se Parada ponosa zabranjuje svaki put iz istog razloga, Dačić je rekao da ne može da odgovara na pitanja koja nisu u njegovom resoru, ali da je reč o događajima koji "traže posebne bezbednosne mere".

"Teško je to sprečavati i raditi tokom godine, jer znate, mnogi od onih koji su bili privedeni za vreme prvog Prajda do sledeće godine su već bili pušteni. I to je sada pitanje za celu državu", rekao je potpredsednik Vlade.

XS
SM
MD
LG