Dostupni linkovi

Na čelu Vojnog komiteta NATO Čeh


Načelnik Generalštaba Vojske Češke general Petr Pavel, veteran iz misije UNPROFOR na Balkanu, izabran je danas u Viljnusu za novog predsednika Vojnog komiteta NATO.

Pavel, koji je prvi kandidat iz postkomunističkih članica na tako visoku funkciju u Alijansi, drugu najvišu funkciju u NATO preuzeće u junu naredne godine.

"Izabran sam zahvaljujući reputaciji čeških vojnika u misijama u inostranstvu", kazao je večeras u Viljnusu 52-godišnji general za koga je visoka funkcija kruna jedne od najuspešnijih vojnih karijera u samostalnoj Češkoj, javljaju češki mediji.

Petr Pavel je i sam veteran inostranih misija, konkretno misije UNPROFOR u vreme raspada bivše Jugoslavije a za učešće u misiji spasavanja francuskih vojnika koji su se u Hrvatskoj obreli između dve vatre sukobljenih strana, odlikovan je visokim francuskim i češkim odlikovanjima.

General Pavel počinjao je u desantnoj jedinici, do 1999. godine bio je i vojni obaveštajac, studirao je kasnije na vojnim školama u Velikoj Britaniji, a u Londonu i međunarodne odnose.

Tri godine radio je u komandi NATO u Holandiji, a 2003. godine zastupao je češku armiju u SAD u Tampi u štabu operacije Trajna sloboda. U najvišoj komandi armije je s pauzama od 2002. a za Načelnika Generalštaba postavljen je 2012. Mandat predsednika Vojnog komiteta NATO traje tri godine, ali može biti produžen.

XS
SM
MD
LG