Dostupni linkovi

Vlada FBiH: Nije uplaćena nijedna marka donacija


U budžet Federacije BiH (FBiH) do danas nije uplaćena nijedna konvertibilna marka (KM) bilo kakvih donacija namijenjena za saniranje posljedica prirodne nesreće, saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

"Priče o nekakvim stotinama miliona KM doniranih sredstava uplaćenih na račune FBiH potpuna su izmišljotina koja predstavlja klasičnu zloupotrebu javnog prostora. Novac koji je obećan kao pomoć BiH na julskoj donatorskoj konferenciji nije još u bilo kojem iznosu uplaćen u budžet FBiH", navodi se u saopštenju.

Jedina sredstva koja su do sada uplaćena u budžet FBiH namijenjena za pomoć u saniranju posljedica prirodne nesreće su 92 miliona KM dodatnih kreditnih sredstava koje je uplatio Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Vlada FBiH je, dakle, u protekla tri mjeseca svojim odlukama osigurala, što direktno, što indirektno, sredstva od nekih 100 miliona KM usmjerena za pomoć u saniranju posljedica prirodne nesreće i najveći dio tih sredstava je već operativan i ulaže se na terenu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na prijedlog Vlade FBiH usvojena i tri zakona čiji cilj je kreiranje okvira za aktiviranje svih domaćih resursa i njihovo usmjeravanje za programe sanacije šteta pretrpljenih usljed prirodne nesreće.

Iz Vlade podsjećaju da je Upravni odbor federalnog Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće donio odluke o usmjeravanju devet miliona KM prikupljenih na poseban donatorski račun Fonda.

XS
SM
MD
LG