Dostupni linkovi

Iračke snage povratile nekoliko sela od ekstremista


Kurdske i savezne snage Iraka, uz podršku američkih vazdušnih udara, povratili su nekoliko sela od džihadista Islamske države, naveli su irački zvaničnici ukazavši da će vraćanje Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, biti mnogo teži vojni izazov.

"Uslovi za kretanje u bitku na Mosul za sada nisu dobri", rekao je za Frans pres Rouč Nuvri Šavejs, koji komanduje kurdskim snagama u zoni al-Kazer, oko trideset kilometara sjeverno od Mosula.

"Jasno je da je odnos snaga u korist neprijatelja", dodao je on.

Za Bagdad je glavni cilj da povrati Mosul, rekao je početkom nedjelje irački ministar spoljnih poslova Ibrahim Al-Džafari i dodao da vjeruje da to neće biti mnogo teško ostvariti uz oružane operacije koje se vode.

Stručnjak u Centru za međunarodne strateške studije Antoni Kordsman ocijenio je da će povraćaj Mosula biti najmanje pitanje mjeseci.

Ekstremisti Islamske države zauzeli su Mosul 10. juna, dan pošto su krenuli u ofanzivu u kojoj su zauzeli cijele sektore severnog i zapadnog dijela zemlje, skoro bez ikakvog otpora od iračke vojske.

Mosul je dio kalifata koji su pripadnici Islamske države proglasili na teritoriji pod njihovom kontrolom u Iraku i u susjednoj Siriji.

XS
SM
MD
LG