Dostupni linkovi

Ešton pozdravila sporazum elektromreža Srbije i Kosova


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozdravila je u petak ovonedeljno potpisivanje sporazuma između Elektromreža Srbije i Elektromreža Kosova.

"Ovim sporazumom između operatera prenosnih sistema električne energije odnosi u oblasti energetike između Beograda i Prištine biće normalizovani, a Elektromreža Kosova će moći da igra svoju ulogu u upravljanju mreže visokog napona na Kosovu", navodi se u saopštenju pres službe Ketrin Ešton.

U saopštenju, Eštonova je pohvalila Sekeretarijat Energetske zajednice za podršku pregovorima između dve kompanije, koje su sporazum, kako je navedeno, potpisale ove nedelje.

"Dve strane su takođe usvojile Akcioni plan za primenu sporazuma o energetici, koji su postigli premijeri (Srbije i Kosova) prošle godine u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", dodaje se u saopštenju.

Ocenjuje se i da su ovi koraci ključni za primenu Sporazuma o energetici, kao i da EU očekuje da će oni obezbediti stabilno i bezbedno sabdevanje strujom, koje svi građani zaslužuju.

XS
SM
MD
LG