Dostupni linkovi

Mas: Škotski referendum lekcija za sve


Lider španskog regiona Katalonija Artur Mas izjavio je u petak da je referendum u Škotskoj dao lekciju drugim regionima i svijetu kako da riješe svoje zahtjeve za nezavisnost.

"Katalonija je ohrabrena britanskom lekcijom iz demokratije. Nisam uznemiren rezultatima referenduma u Škotskoj. To je izbor škotskog naroda. Izabrali su politički integritet. Da je pobijedila opcija za nezavisnost, cijeli svijet bi priznao taj rezultat. Ono što se desilo u Škotskoj nije korak nazad za Kataloniju, jer naš region zaista želi da glasa", istakao je Mas.

On smatra da bi zabrana održavanja referenduma u Kataloniji 9. novembra bila greška, pošto Madrid tvrdi da je plebiscit u regionima protivustavan.

"Madrid treba da shvati da blokiranje referenduma u Kataloniji neće biti uspješno. Jedino rješenje je održati pregovore i diskusiju o referendumu", naglašava Mas.

Referendum u Kataloniji zakazan je za 9. novembar. Španski premijer Mariano Rahoj i Ustavni sud Španije u više navrata su istakli da neće priznati rezultate glasanje, koje smatraju nelegalnim.

Mas je izrazio odlučnost da nastavi sa planovima za održavanje referenduma, bez obzira šta će španska Vlada učiniti.

Ukoliko bi španske vlasti pokušale da ometu održavanje referenduma, Mas je izrazio spremnost da raspiše nove izbore najkasnije do 2016. godine, koji bi ujedno bili i referendum za nezavisnost.

Nešto ranije je parlament Katalonije odobrio zakone za održavanje referenduma, koji, prema lokalnim vlastima, otvaraju put da se provede ispitivanje javnosti bez saglasnosti Madrida.

XS
SM
MD
LG