Dostupni linkovi

Turska otvorila granicu za Kurde


Turska je danas popodne otvorila granicu za 4.000 Kurda koji bježe od džihadista na sjeveru Sirije, saopštio je premijer Ahmet Davutoglu.

Kurdi se od četvrtka gomilaju na granici Turske koja je prvobitno odbila da ih prihvati, nudeći im pomoć na sirijskom tlu, javile su turske TV stanice.

Pošto su turske snage bezbjednosti jutros suzavcem i vodenim topovima potiskivale Kurde, izgleda da je uporna ofanziva vojske sunitske ekstremističke organizacije "Islamska država" uz granicu, podstakla Ankaru da promijeni stav.

"Otvorili smo granicu. Naravno, pomoći ćemo ljudima kojih je, po najnovijim informacijama, oko 4.000", tekao je Davutoglu novinarima u Bakuu, gdje je u posjeti.

Pošto su za to čuli, stotine Kurda, uglavnom žena, starih i bolesnih krenulo je preko granice u Tursku, pod budnim okom snaga bezbjednosti i uz direktan TV prenos, dok izdaleka odjekuju artiljerijske eksplozije.

Turska je od početka rata u Siriji 2011. primila 1,5 miliona izbeglica i njen smještajni kapacitet je već prepunjen, te izbjeglice smješta uz samu granicu.

XS
SM
MD
LG