Dostupni linkovi

EU pozdravlja mjere Vučićeve vlade


Evropska unija pozdravlja nastojanja vlade Srbije za sprovođenje strukturalnih ekonomskih reformi kako bi se obezbijedio rast i konkurentnost, rekao je danas portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano.

"Evropska unija je spremna da pomogne reformske napore Srbije u ovoj teškoj situaciji, uključujući i pomoć preko IPA fondova", rekao je Stano na redovnombrifingu u sedištu Komisije u Briselu, odgovarajući na pitanje Tanjuga.

On je podsjetio da je EU je dodelila Srbiji gotovo 200 miliona eura bespovratne pomoći godišnje kao podršku njenim naporima u pretpristupnom periodu.

Kako je rekao portparol Štefana Filea, mjere koje su juče najavljene idu uz reforme koje je Srbija već usvojila tokom ljeta s ciljem restrukturiranja državnih preduzeća, veće fleksibilnosti tržišta rada i reforme penzionog sistema.

"Evropska unija pozdravlja korake koje je Srbija do sada preduzela na tom planu", rekao je Stano.

U cilju veće efikasnosti, fiskalna konsolidacija i strukturalne mere za stimulaciju ekonomskog rasta i zapošljavanja treba da idu "ruku pod ruku", dodao je on.

Vučić je juče predstavio set mjera za ozdravljenje ekonomije Srbije koje obuhvataju smanjenje plata i penzija većih od 25.000 dinara, oštra borba protiv sive ekonomije, otpuštanje viška ljudi u administraciji, smanjenje subvencija pojedinim javnim preduzećima i jačanje privatnog sektora.

XS
SM
MD
LG