Dostupni linkovi

OEBS osuđuje napad na novinare BBC-ija u Rusiji


OEBS je danas pozvao Rusiju da garantuje bezbednost novinara koji rade na njenoj teritoriji, ocenjujući "zaprepašćujućim" povećanje broja napada na
predstavnike medija u toj zemlji.

Zvaničnica OEBS-a je reagovala na nedavni napad na novinare BBC-a u
Astrahanu, na jugu Rusije, dok su pravili reportažu o ruskim vojnicima koji su poginuli na granici sa Ukrajinom.

Taj incident je "poslednji u nizu nedavnih napada na novinare" u Rusiji, saopštila je Dunja Mijatović.

"Naša ekipa je brutalno pretučena, kamera im je uništena, a potom i oduzeta", precizira BBC u saopštenju.

Tri novinara istraživala su u gradu Astrahan, na jugu Rusije, "smrt ruskih vojnika kod granice s Ukrajinom" kada su ih "neidentifikovani muškarci napali", dodaje ta televizija.

Portparol BBC Džejms Hardi precizirao je agenciji Frans pres da je kamerman na lečenju zbog "potresa mozga i drugih povreda".

Nakon napada, novinari, od kojih je bar jedan, Stiv Rozenberg britanski državljanin, odvedeni su u policijsku stanicu "na četvoročasovno ispitivanje, a potom su otkrili da je memorijska kartica sa snimljenim materijalom izbrisana", navodi BBC.

Portparol policije Astrahana Pjotr Rusanov je rekao da je u toku istraga, prenose ruske agencije.

Prema aktivistima za ljudska prava, do sada je poginulo najmanje 200 ruskih vojnika koji su se borili na strani proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Novinari koji su istraživali o smrti ruskih vojnika, već su napadani ili im je prećeno, kao što se dogodilo opozicionom poslaniku i novinaru Levu Šlosbergu koji je hospitalizovan nakon napada tri neidentifikovane osobe.

XS
SM
MD
LG