Dostupni linkovi

OEBS osuđuje pretnje smrću novinarima na Kosovu


Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Schlumberger, i OEBS-ova predstavnica za slobodu medija, Dunja Mijatović, izrazili su danas zabrinutost povodom bezbednosti novinara i osudili poslednju u seriji pretnji smrću Artanu Haračiji, novinaru portala vesti Indeksonline.

„Apsolutno je neprihvatljivo da novinari budu izloženi stalnom pritisku i pretnjama smrću. Pozivam organe za sprovođenje zakona da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da oni koji predstavljaju pretnju ljudskim pravima i slobodama, kao i bezbednosti novinara, budu privedeni pravdi,“ rekao je Schlumberger.

Haračija je radio sa Visarom Durićijem, novinarom lista GazetaExpress, na zajedničkom izveštaju o delovanju radikalnih muslimanskih grupa na Kosovu. On je primio pretnje smrću nakon učestvovanja u emisiji „Rubikon“ na televiziji KTV, pre dva dana. Haračija je sinoć prijavio ove pretnje policiji dok je Durići ranije prijavio pretnje koje su mu upućene.

„Ovo je druga pretnja upućena novinaru na Kosovu tokom ovog meseca. Sloboda medija i sloboda izražavanja su osnovna ljudska prava i moraju biti zaštićene,“ istakla je Mijatović.

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG