Dostupni linkovi

IZ zabrinuta zbog hapšenja imama na Kosovu


Islamska zajednica (IZ) Kosova saopštila je da sa zabrinutošću primila vest o privodjenju a potom i hapšenju imama širom Kosova.

„IZ Kosova veruje u njihovu nevinost dok pravosudni organi ne dokažu suprotno“, ističe se u saopštenju.

„IZ Kosova svoj rad i aktivnosti zasniva na principima Islama, i prema tome verujemo da su i predavanja imama u našim džamijama u skladu sa tim duhom“, dodaje se.

Oni navode da ne prejudiciraju da uhapšeni nisu krivi, ali dodaju da su protiv kampanje koja „satanizuje instituciju imama i džamije a bez da o tome govori pravda“.

Islamska zajednica poziva gradjane, a posebno vernike, da u miru čekaju odluku pravosudnih organa.

Policija Kosova u sredu je uhapsila 15 osoba pod sumnjom da su počinili krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova. Većina uhapšenih su imami iz različitih delova Kosova.

Policijske vlasti su tom prilikom skrenule pažnju građanima Kosova na, kako se navodi "rizik koji važi za svakog ko se bude odlučio da se pridruži sumnjivim organizacijama koje deluju na teritoriji Sirije i Iraka".

"Jedan veliki broj ovih organizacija kao što su Al-Nusra i ISIS, proglašene su terorističkim organizacijama od međunarodni mehanizama i kao takve se smatraju i od strane domaćih institucija", navodi se u saopštenju.

Policija je u avgustu uhapsila 40 osoba osumnjičenih za učešće u terorističkim grupama ISIS i Al- nusra.

XS
SM
MD
LG