Dostupni linkovi

Počelo suđenje Zupcu u njegovom odsustvu


Glavni pretres pred Sudom BiH u predmetu protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Gorana Zupca, koga optužnica tereti za nesavjestan rad u službi, počeo je danas bez prisustva optuženog. Njegov advokat Dragiša Jokić je, uz izvinjenje, obavijestio sudiju Mirsada Striku da se njegov klijent danas nije pojavio u sudnici zbog specifičnih okolnosti i njegove pozicije.

Jokić je pojasnio da Zubac smatra da ne bi bilo primjereno da se danas pojavi na Sudu BiH, jer se pripadnici specijalne jedinice Sipe, zbog drugog predmeta /suđenje Zijadu Turkoviću/ naoružani dugim cijevima i maskama na licu nalaze u i ispred zgrade Suda, pa bi to neki nedobronamjerni mogli da komentarišu kao određeni pristisak direktora Sipe na Sud ili neku vrstu demonstracije sile.

Sudija Mirsad Strika rekao je da će, ukoliko Zubac ne dođe na sljedeće ročište iz istih razloga, njegov eventualni nedolazak smatrati kao neopravdan, zbog čega će izdati nalog za njegovo privođenje.

Sljedeće ročište je zakazao za 25. septembar.

Optužnica, koju je 5. juna podiglo Tužilaštvo BiH, tereti Zupca da se tokom protesta 7. februara u Sarajevu oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio da angažuje specijalnu jedinicu Sipe, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 5000 eura.

XS
SM
MD
LG