Dostupni linkovi

Buzek: EU da spreči gasnu zavesu


Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za energiju, bivši poljski premijer Ježi Buzek upozorio je da Evropska unija mora da se suprotstavi pokušajima da se preko izvoza ruskog gasa u Evropi između zapadne i istočne Evrope digne gasna zavesa.

"Izostanak reakcija EU na monopolističko ponašanje ruskog Gasproma značilo bi dozvolu da se podigne gasna zavesa između zapadne i srednje i istočne Evrope", kazao je Buzek poljskoj televiziji TVN24.

Nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta koji sada u ovom sazivu predvodi važan Odbor za energije komentarisao je postupak koji Evropska komisija vodi još od 2012. godine da li ruski Gaspromn
zloupotrebljava svoj monopolistički položaj na tržištu gasa u delu
EU a i ponovni zahtev Gasproma da dobija stoprocentno pravo na
upravljanje gasovodom Opal koji je kopneni nastavak podmorskog
gasovoda iz Rusije u Nemačku, Severni tok.

U postkomunističkim članicama EU čije privrede u velikoj meri zavise od uvoza ruskog gasa vlada primetna nervoza zbog toga što ruski Gasprom uz šturo obrazloženje da izvozi koliko je trenutno u mogućnosti, ne dostavlja naručene količine gasa, već nastoji da ispuni obavezu dnevnog minimuma.

Poljska i Slovačka kojima Gasprom već dve nedelje šalje manje gasa isporučuju inače gas obrnutim tokom Ukrajini kao pomoć pošto joj
je Rusija zbog trgovinskog spora obustavila isporuke.

XS
SM
MD
LG