Dostupni linkovi

Kongres odobrio Obamin plan o borbi protiv Islamske države


Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio je plan američkog predsednika Baraka Obame za obuku i naoružavanje sirijskih pobunjenika koji se bore protiv
ekstremističke Islamske države.

Obama je rekao da je zeleno svetlo koje je plan sinoć dobio u Kongresu "važan korak" da bi se odgovorilo na pretnju terorističke grupe "poznate pod nazivom Islamska država".

Predstavnički dom, gde većinu imaju republikanci, odobrio je u rekordnom roku plan koji bi danas trebalo da se nađe i pred Senatom, gde se takođe očekuje da dobije podršku.

Iako je izložio planove za jačanje borbe protiv Islamske države, koja deluje u severnom Iraku i u Siriji, Obama je juče ponovio da neće slati vojnike da se bore na terenu.

Američki predsednik juče je imao konsultacije s vojnim zvaničnicima SAD o antiterorističkoj kampanji protiv Islamske države.

Istovremeno, u Iraku elitne jedinice iračke vojske vode borbe protiv džihadista u Fadiliji, oko 50 kilometara od Bagdada.

Američke snage izvele su vazdusne napade na tri uporišta Islamske države južno od glavnog grada, u kojima je poginulo najmanje četvoro ekstremista, javile su danas agencije.

XS
SM
MD
LG