Dostupni linkovi

Škoti danas odlučuju o nezavisnosti


Glasači u Škotskoj danas na referendum čiji je rezultat neizvestan, odlučuju o tome da li će ostati deo Ujedinjenog Kraljevstva ili krenuti putem nezavisnosti.

Ukoliko pobede zagovornici nezavisnosti današnji referendum mogao bi da bude početak stvaranje nove države u Evropi, da označi kraj 307 godina unije Škotske i Engleske, i da ugrozi britansko kraljevstvo.

Poslednje ankete daju neznatnu prednost protivnicima nezavisnosti, ali razlike između dve strane su i dalje u okviru statističke greške od tri procenta, sa visokim udelom neopredeljenih, zbog čega je rezultat veoma nepredvidiv.

Ozbiljnost odluke koju donose su do poslednjeg dana naglašavali glasačima politički lideri obe strane.

Pitanje na referendumu glasi: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?".

Glasačka mesta otvoriće se danas u 7.00 časova a zatvoriti u 22.00 časa. Očekuje se veliki odziv građana jer se do isteka roka za registraciju, 2. septembra, prijavilo rekordnih 97 odsto od 4,4 miliona ljudi s pravom glasa.

Rezultati se očekuju pred zoru u petak. Ukoliko rezultat bude "Da", nezavisnost Škotske će biti proglašena 24. marta 2016. godine, nakon 18-mesečnih pregovora tokom kojih bi se usaglasili svi detalji sa Londonom.

U slučaju da glasači odbiju nezavisnost, tri ključna zastupnika ostanka u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva - konzervativci, laburisti i liberalne demokrate obećali su da će Škotska dobiti mnogo šira ovlašćenja.

XS
SM
MD
LG