Dostupni linkovi

Federalne rezerve zadržavaju nisku kamatu


Američka centralna banka naznačila je danas da planira da referentnu kamatnu stopu drži na rekordno niskom nivou duže vreme pošto je više pokazatelja stanja privrede SAD na ispodprosečnim vrednositma.

Federalne rezerve su saopštile da planiraju da referentna kamatna stopa bude blizu nule sve dok je inflacija pod kontrolom, kao i dok se ne ustali rast zarada, dugoročno ne smanji nezaposlenost i poboljšaju drugi pokazatelji na tržištu rada.

Vrednost akcija na berzi je porasla posle današnjeg saopštenja.

Federalne rezerve su saopštile da će za 10 milijardi dolara smanjtii kupovinu obveznica, da bi dugoročne kamatne stope ostale niske.

Većina ekonomista smatra da će Federalne rezerve povećati kamatne stope tek sredinom iduće godine, ali zbog jačanja američke privrede ima i spekulacija da bi to moglo biti i već u martu.

Zbog solidnog porasta broja novih radnih mesta, rasta proizvodnje i građevinarstva, i jer je nezaposlenost blizu "normalnih" 6,1 odsto, mnogi analitičari su procenjivali da bi Federalne rezerve mogle povećati kamatu da bi sačuvale ekonomiju od inflacije.

XS
SM
MD
LG