Dostupni linkovi

Obama: Amerikanci neće ići u kopneni rat u Iraku


Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da oružane snage SAD neće biti angažovane u novom kopnenom ratu u Iraku, jer Vašington može upotrebiti mnogo efikasnije načine za eliminaciju pretnje od militantne organizacije "Islamska država".

"Kao vaš vrhovni komandant neću obavezati naše oružane snage da se bore u novom kopnenom ratu u Iraku", naglasio je Obama u obraćanju liderima američke Centralne komande u vazduhoplovnoj bazi "Mekdil" u Tampi u američkoj saveznoj državi Florida.

Obama je istakao da je mnogo važnije da SAD iskoristi svoje jedinstvene sposobnosti kao doprinos u borbi protiv "Islamske države", uključujući vazduhoplovnu nadmoć, tehničku pomoć i koordinaciju akcija međunarodne koalicije od 40 država.

Načelnik združenog štaba armije SAD general Martin Dempsi rekao je juče da će američke snage možda morati da se bore sa ekstremistima u slučaju neuspeha Obamine strategije.

"Islamska država" kontroliše velike delove Iraka i Sirije i, prema procenama američke Centralne obaveštajne agencije, ova organizacija ima oko 30.000 boraca u regionu.

Od početka avgusta, američki borbeni avioni izvršili su oko 160 udara iz vazduha na položaje "Islamske države" u Iraku.

XS
SM
MD
LG