Dostupni linkovi

Rusija pozdravlja zakon o autonomiji istoka Ukrajine


Zakon koji je juče izglasao ukrajniski Parlament za davanje "specijalnog statusa" oblasti Donbas, uporišta proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, je "korak u dobrom pravcu", saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Taj zakon predviđa široku autonomiju za proruskih separatištiče oblasti Donjeck i Lugansk, koji čine Donbas ili Donjecki basen na istoku Ukrajine.

Rusija smatra da je pozitivan signal to što se garantuje slobodna upotreba ruskog jezika u javnom sektoru za stanovnike te oblasti, koji većinski govore ruski.

"Nadamo se da će sve odredbe zakona biti sprovedene na odgovoran način", navelo je Ministarstvo i upozorilo protiv svakog pokušaja poništavanja ili izmene tog teksta koji bi podrio napore međunarodne zajednice i razumnih političara u zemlji koji pokušavaju da normalizuju situaciju na istoku Ukrajine.

Ukrajinski parlament usvojio je juče predlog zakona kojim se predviđaju veća autonomija i izbori za separatističke oblasti na istoku zemlje.

Poslanici su usvojili i nacrt zakona kojim se garantuje uslovna amnestija borcima koji učestvuju u sukobima na istoku zemlje.

Ti zakoni su deo sporazuma potpisanog 5. septembra u Minsku između
Kijeva i proruskih pobunjenika, čime je okončan petomesečni sukob u
kojem je poginulo 2.900 ljudi a pola miliona stanovnika je raseljeno.

XS
SM
MD
LG