Dostupni linkovi

FBI: Jača podrška Islamskoj državi, moguće nove otmice


Od početka američkih udara na položaje militanata iz organizacije "Islamska država" u Iraku u porastu je podrška ovoj grupaciji i moglo bi biti novih otmica da bi se Vašington privolio na određene ustupke, rekao je danas direktor američke Federalne istražne službe (FBI) Džejms Komi (James Comey).

Komi je u obraćanju Kongresu istakao da je "Islamska država" usmerena na zastrašivanje, vrbovanje novih članova, te privlačenju pažnje javnosti i kao primjer naveo video-snimke pogubljenja američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa.

"Obimna upotreba društvenih medija `Islamske države` i podrška militantima na internetu uvećana je nakon početka američkih udara u Iraku", naglasio je Komi.

Prema njegovim riječima, "Islamska država" i njihovi ogranci mogli bi pokušati da zarobe nove taoce u nastojanju da primoraju Vašington na ustupke kojim bi ojačali njihovu organizaciju.

Prema procjenama direktora Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Mata Olsena, "Islamska država" ostvaruje prihod od milion dolara dnevno prodajom nafte na crnom tržištu, krijumčarenjima, pljačkom i otkupima za taoce.

XS
SM
MD
LG