Dostupni linkovi

EU: Južni tok uskladiti sa evropskim zakonima


Evropska unija se neće mešati u izgradnju deonice "Južnog toka" kroz Srbiju, ali će gasovod moći da bude pušten u rad tek kad se uskladi sa evropskim zakonima, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

Marlen Holcner, portparol komesara EU za energetiku Gintera Etingera, izjavila je da s obzirom na to da Srbija nije član EU od nje ne može da se traži da suspenduje izgradnju "Južnog toka" kao što je urađeno u slučaju Bugarske.

Reagujući na najavu "Gasproma" da će izgradnja deonice kroz Srbiju početi u oktobru, Holcnerova je istakla da gasovod, koji većim delom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima.

Peter Stano, portparol komesara EU za proširenje Štefana Filea, upitan da li bi izgradnja gasovoda mogla da utiče na proces pregovora Srbije o pristupu EU, rekao je da će pitanje "Južnog toka" doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine.

"To poglavlje neće moći da se zatvori sve dok sva pitanja o energetici ne budu u skladu sa EU standardima", istakao je Stano.

XS
SM
MD
LG