Dostupni linkovi

Milanović: Tražićemo od Srbije udžbenike i za Hrvate


Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da će od vlasti u Srbiji zatražiti da osigura udžbenike za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Milanović je to rekao tokom aktualnog prepodneva u Saboru, odgovarajući na pitanje Ivana Šimunovića (HSP AS), koji je od Vlade zatražio da odlučnije reaguje na "asimilacione procese", kakvim smatra postupak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je Bunjevcima nedavno darovao udžbenike na ćirilici.

Bunjevci su jedna nacionalna manjina koju nismo ni vi ni ja stvorili. Tamo ima 30-ak hiljada ljudi koji za sebe smatraju da su Bunjevci i što da radimo", uzvratio mu je Milanović.

Kazao je da Hrvatska traži jednak odnos prema Hrvatima u Srbiji. "Oni, koliko znam, nisu dobili obećane udžbenike od te iste vlasti", rekao je Milanović.

On je dodao je kako kao premijer "ne može promeniti određene procese i identitete koji su nastajali pod raznoraznim asimilacijskim uslovima", te istakao da će od vlasti u Srbiji tražiti da se ponašaju onako kako se Hrvatska ponaša u zaštiti manjina.

XS
SM
MD
LG