Dostupni linkovi

Pritisak na Merkelovu zbog posete katarskog emira


Nemačka kancelarka Angela Merkel želi da sa mladim emirom od Katara danas u Berlinu razgovara uglavnom o privrednim temama i saradnji, ali njeni koalicioni partneri, socijaldemokrate i opozicione partije, zeleni i levica, ne slažu se sa tim i traže da postavi i pitanje o finansiranju terorizma, prenose nemački mediji.

Šeik Tamim Bin Hamad Al Thani, za koga se kaže da je 34-godišnji autokrata i da je lane preuzeo vlast od svoga oca, dolazi po prvi put u Nemačku.

“Ne mogu da zamislim da se tokom posete neće razgovarati o situaciji u Siriji i Iraku ili o ulozi Katara u konfliktima”, rekao je zamenik predsednika Odbora za privredu nemačkog Bundetaga Klaus Bartel iz Socijaldemokratske partije (SPD), koalicionih partnera Merkelove.

Mediji pišu o poslovima sa Katarom, vrednim milijarde evra, među kojima su i poslovi Folksvagena i Dojče banke i ukazuju na to da je Katar jedan od najvećih proizvođača takozvanog tečnog gasa.

Pošto se Nemačka trudi da pronađe alternativu ruskom gasu, onda su, ocenjuju analitičari, dobri odnosi sa Katarom od energetsko-političkog značaja.

Katar je jedan i od najvažnijih kupaca nemačkog naoružanja, gde je, navode mediji, isporučeno 62 Leopard oklopnih vozila kao i 24 pancirne haubice.

XS
SM
MD
LG