Dostupni linkovi

Poseta kineskog predsednika Indiji


Kineski predsednik Si doputovao je u trodnevnu posetu Indiji, gde će sa indijskim zvaničnicima razgovarati o trgovini, infrastrukturnim projektima i teritorijalnim sporovima.

U tekstu kineskog predsednika koji je danas objavljen u indijskoj štampi navodi se da su "odnosi dve države među najdinamičnijim i obećavajućim u 21 veku. Kina, koja ima veliko iskustvo u izgradnje infrastrukture, spremna je da doprinse razvoju Indije".

Si je stigao u Ahmedabad, glavni grad indijske države Gudžarat iz koje potiče premijer Narendra Modi koji će povodom svog 64-og rođendana ugostiti kineskog lidera na privatnoj večeri.

Kina je prvi trgovinski partner Indije i njihova trgovinska razmena iznosi više od 65 milijardi dolara godišnje. Međutim, problem je veliki deficit Indije u trgovini sa velikim susedom koji je dostigao 40 milijardi dolara u odnosu na milijardu 2001-2 godine.

Kina i Indija su ratovale 1962. oko indijske države Arunčal Pradeš u istočnim Himalijama i još uvek se spore oko ove teritorije.

Nova indijska vlada je ublažila ograničenja za gradnju puteva i drugih infrastrukturnih objekata u pojasu od 100 kilometara oko sporne granice, za koji Kina tvrdi da pripada njoj.

XS
SM
MD
LG