Dostupni linkovi

Crna Gora:Policija spriječila radnike Boksita da protestuju


Policija je danas spriječila radnike nikšićkih Rudnika boksita da sa rudokopa Zagrad sa mehanizacijom krenu na protest ispred zgrade Vlade u Podgorici.

Radnici, okupljeni na rudokopu Zagrad, poručili su da neće odustati od najavljenog protesta, a nijesu isključeni ni, kako su kazali, drugi radikalniji potezi.

Predstavnici sindikata Boksita apelovali su na nadležne u državi da što prije pomognu u rješavanju teške situacije kako ne bi bilo "neželjenih posljedica".

Predstavnik jedne od sindikalnih organizacija Ilija Đilas kazao je da su radnici nezadovoljni jer brojni sastanci u Ministarstvu ekonomiju nijesu rezultirali pozitivnim ishodom.

Radnici traže da se omogući kompaniji Neksan da obezbijedi sredstva za nastavak proizvodnje dok se ne nađe novi eventualni investitor, kao i povezivanje radnog staža i adekvatne otpremnine.

Neksan je u prošla tri mjeseca obezbjeđivao sredstva za proizvodnju i isplatu zarada, ali je zbog nemogućnosti plasmana preuzete rude tražio od Vlade da mu za izvjesno vrijeme odloži uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u Boksitima.

U Boksitima je od 312 radnika bila uposlena polovina, a posljednja plata isplaćena je sredinom avgusta u iznosu od 240 eura do 570 eura, zavisno da li su i na kojim poslovima radno angažovani.

Stečajna uprava raspisala je novi oglas o prodaji Boksita po nižoj zvaničnoj procijenjenoj cijeni od 10,75 miliona eura, jer se na prethodni, na kojem je imovina nuđena za 14 miliona eura niko nije javio.

XS
SM
MD
LG