Dostupni linkovi

Studenti u Sarajevu najavili protest u četvrtak


Neformalna grupa studenta Univerziteta u Sarajevu organizuje u četvrtak proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Protesti se održavaju pod sloganom "Studenti, probudite se".

Studenti će izaći na ulice u znak podrške profesorima i Sindikatu UNSA koji su bili u štrajku od 8. septembra.

"Uvjeti studiranja su užasni i tu je nedostatak adekvatne literature, jer su fakultetske biblioteke pune zastarjelih knjiga iz prošlog stoljeća, koje ne pružaju dovoljno i primorani smo sami da 'krpimo' znanje raznim člancima na internetu i slično" , naveli su oragnizatori protesta.

Naveden je nedostatak opremljenih prostorija, praktična nastava je kažu bukvalno na minimumu, pogotovo na fakultetima prirodnih nauka, laboratorije imaju oskudan pribor, "na svemu se štedi, mnogo vježbi ne može da se uradi zbog nedostatka nekih hemikalija ili određenih aparata…" obrazlažu organizatori protesta.

Protesti se održavaju uprkos tome što je štrajk Sindikata UNSA obustavljen i što će se nastavni proces nastaviti od srijede.

Iz Studentskog parlamenta UNSA ističu da oni nisu organizatori protesta, ali da podržavaju pravo studenata da izađu na ulice.

XS
SM
MD
LG