Dostupni linkovi

Vanredne mjere u Podravini - vrh vodnog vala stiže u Jasenovac


Zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave i opasnosti od izlijevanja proglašena je opšta opasnost u osam opština Koprivničko-križevačke županije uz Dravu - Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu.

Nivo Drave je u 8 sati na mjernoj jedinici u Botovu iznosio 576 cm, samo šest manje od razine koja je uzrokovala velike poplave u Podravini 1972.

Strahuje se i od vodenog vala Mure dugačkog po procjenama čak 13 km, koji se spaja s Dravom i koji se iza 9 sati očekuje u Legradu, samo 1 km od mjesta gdje se dvije rijeke spajaju.

Na izgradnji zečjih nasipa angažovane su sve mjerodavne službe te brojni mještani, a stigla je i mehanizacija. Evakuisano je oko 150 stanovnika iz Drnja te Sigeteca.

Vrh vodnog vala prošao kroz Sisak, sada je Jasenovac na udaru i opansost po to mjesto još nije prošla.

Zbog vodenog vala koji prijeti Spomen-području Jasenovac evakuisana je sva građa iz Muzeja i depoa.

Na sreću, Una osjetno opada, pa je pritisak na Savu sve manji.

U najugroženijem posavskom naselju, Košutarici, mještani su uz pomoć stotinjak pripadnika Hrvatske vojske podigli nasipe i očekuju da će izdržati vodni val koji im se približava.

Vrhunac vodenog vala Mure prošao je Međimurjem, a iako su sve službe i građani dežurali tokom cijele noći nije bilo potrebe za većim intervencijama.

U Karlovcu je zbog poplava proglašena elementarna nepogoda i nedostaje crpki za vodu kako bi se iz kuća i podruma ispumpala voda.

XS
SM
MD
LG