Dostupni linkovi

OEBS:Obezbijediti demokratičnost oktobarskih izbora iz BIH


Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur nada se da će uslovi na predstojećim opštim izborima u BiH biti najbolji mogući, što podrazumijeva i omogućavanje pristupa informacijama nevladinim organizacijama, te sigurnost građana da će njihovi glasovi biti uključeni u rezultat izbora.

Ističući važnost demokratičnosti oktobarskih izbora, Mur je ukazao na potrebu da Centralna izborna komisija (CIK) BiH radi svoj posao, kao i razni posmatrači.

On je rekao da će posmatrači OEBS-a, te brojni drugi međunarodni i domaći posmatrači pratiti predstojeće izbore, ali da odgovornost za izbore imaju i domaći političari.

Mur je konstatovao da promjene u BiH zavise od birača i njihove biračke volje.

"Ukoliko birači glasaju, šanse za promjene su veće, ali ako to nije slučaj, šanse za promjene su manje", rekao je Mur nakon što je sa predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom razgovarao o oktobarskim izborima.

Budimir je istakao da OEBS ima značajnu ulogu u izbornom procesu u BiH, za koji je ocijenio da još nije na nivou demokratskog procesa kakav je u stabilnim demokratskim društvima, prenijeli su federalni mediji.

XS
SM
MD
LG