Dostupni linkovi

Sudija Carolan imao suprotno mišljenje o izboru Mustafe


Američki sudija, Robert Carolan, koji je napustio Ustavni sud, imao je suprotno mišljenje kada je Ustavni sud donio odluku da je izbor predsjednika Skupštine, Ise Mustafe, bio u suprotnosti sa Ustavom zemlje.

Ustvni sud Kosova je odlučio da je izbor Mustafija bio u suprotnosti sa zakonom zbog zbog postupka koji je slijeđen, kao i zbog zbog sadržaja, jer predsjednika Skupštine nije predložila najveća parlamentarna grupa, javalja dopisnik RSE.

U mišljenju američkog sudije, između ostalog, navodi se da “… pošto Ustav zahtijeva da kandidat koji se predlaže za predsjednika Skupštine mora takođe da bude izabran većinom glasova poslanika Skupštine, jasno je da je namera sastavljača Ustava bila da "najveća parlamentarna grupa" u Skupštini nije stranka iIi koalicija koja je dobila najveći broj narodnih glasova na prethodnim izborima, već najveća grupa u Skupštini koja bi mogla uspješno da izabere predsjednika… Za razliku od stranaka i koalicija, parlamentarne grupe se ne kandiduju na političkim izborima već se mogu formirati nezavisno od izbora od strane individualnih poslanika Skupstine. Praksa formiranja parlamentarne grupe se često dešava posle, a ne prije izbora".

Prema sudijiCarolanu, izbor Ise Mustafe je bio ustavan zato što je izabran od strane više od većina poslanika, a nakon neuspjelog pokušaja izbora kandidata Demokratske partije Kosova.

Ranije je saopšteno da je američki sudija u Ustavnom sudu Kosova, Robert Carolan, iz ličnih razloga napustio Ustavni sud Kosova.

XS
SM
MD
LG