Dostupni linkovi

Konferencija o Islamskoj državi - bez Sirije i Irana


Diplomate sa svih strana sveta došle su u Pariz, kako bi napravili koherentnu globalnu strategiju za borbu protiv ekstremističke organizacija Islamska država, ali bezdva ključna igrača, Sirije i Irana, i bez upotrebe kopnenih trupa.

Uoči konferencije koja počinje danas, američki državni sekretar Džon Keri nastoji da ubedi saveznike, naročito one iz većinski muslimanskih država, da pokažu jedinstvenost.

Prema njegovim rečima, gotovo 40 zemalja je pristalo da učestvuje u borbi protiv ekstremista, pre no što oni prigrabe još teritorija u Iraku i Siriji.

Na listi pozvanih u Pariz nema Irana - Francuska je to želela, ali su se SAD usprotivile predlogu - kao ni Sirije, koju zapadne diplomate jasno i glasno smatraju delom problema iz kojeg je nastala sadašnja situacija.

Bela kuća je juče saopštila da će naći saveznike koji su spremni da pošalju kopnene trupe - nešto što SAD ne žele da učine - ali je dodala kako je prerano da se kaže koje su te zemlje.

Istovremeno, SAD su do sada jedina zemlja koja je dejstvovala po ekstremistima iz vazduha, a prema rečima neimenovanog zvaničnika iz
Kerijeve pratnje, nekoliko arapskih zemalja se ponudilo da se priključi.

Drugi zvaničnik, takođe anoniman, dao je primere onog što bi SAD smatrale vojnim učešćem: snabdevanje oružjem, svaka vrsta obuke i vazdušni udari.

Muslimanske zemlje se smatraju ključnima za svaku vrstu operacije protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG