Dostupni linkovi

Sud potvrdio da se Ulemeku trajno oduzim kuća


Apelacioni sud pravosnažno je odbio zahtev Milorada Ulemeka Legije da mu se odobri ponavljanje postupka u kom mu je 2012. godine trajno oduzeta kuća na Ceraku.

Bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora, odbijeno je ponavljanje ovog postupka pošto je utvrđeno da je kuća na Ceraku od 178 kvadrata stečena kriminalom.

Tom odlukom objavljenom na sajtu suda, Apelacioni sud je potvrdio rešenje Specijalnog suda kojim je odbačen zahtev Ulemeka za ponavljanje tog postupka, jer takva mogućnost nije ni predviđena u Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP).

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da rešenje o trajnom oduzimanju imovine za koje je traženo ponavljanje krivičnog postupka, ne može da se smatra pravnosnažnom presudom ni u formalnom ni u materijalnom smislu.

U julu 2102. godine Ulemeku je pravosnažno - trajno oduzeta kuća, kao imovina proistekla iz krivičnog dela, jer nije uspeo da dokaže da ju je stekao legalnim prihodima.

Tada je utvđeno da postoji očigledna nesrazmera između Ulemekovih prihoda i plaćene kupoprodajne cene, a da je novac mahom stekao otkupom od otmica koje su vršili pripadnici „zemunskog klana" čiji je bio jedan od organizatora.

XS
SM
MD
LG