Dostupni linkovi

Poplave diljem Hrvatske, u pomoć se uključila i vojska


Poplave diljem zemlje. Kroz Karlovac je u subotu prošao vrh vodenog vala. Rekordni vodostaji Korane i Kupe ondje su na noge dignuli sve raspoložive snage - građane, vojsku, dobrovoljce.

Korana je dosegnula svoj rekord od 845 centimetara, a najviši vodostaj Kupe od 844 bio je u jedan sat nakon ponoći. Sada su u blagom opadanju. Najviše problema bilo je u gradskom naselju Dubovcu gdje je obrambeni zid popustio na nekoliko mjesta, pa je voda počela nadirati, no ubrzanim slaganjem vreća uspjele su se zakrpati rupe.

U Ilovi je tijekom noći došlo do prelijevanja rijeke preko krune nasipa nakon čega je popustila obrana. Voda je prodrla do obližnjih kuća. Cijelu su noć mještani proveli boreći se s vodom. U tijeku je evakuacija starog i bolesnog stanovništva.

U Letovaniću je nekoliko gospodarskih objekata poplavljeno. Hrvatske vode su postavile pumpu kojom izvlače zaobalne vode i vraćaju u korito Kupe. Riječ je pumpi koja može povući tri tisuće litara vode po satu. Kupa raste tri centimetra na sat, a vodeni val se tek očekuje.

Na području Siska očekuje se da će se za desetak sati susresti vodeni val Kupom iz Karlovca i Savom iz Zagreba. Koliko će vode donijeti nitko ne može prognozirati. U pomoć je stiglo oko 450 pripadnika Hrvatske vojske. Pune se vreće s pijeskom. Iza Siščana je neprospavana noć.

Stanovništu pomaže i Hrvatska vojska. Angažirano je ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga.

Zbog nadolazećeg vodenog vala Save i Kupe pojačan je nadzor na pruzi Zagreb Glavni kolodvor-Sisak-Novska, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica. Obilne kiše izazvale su nekoliko odrona, što mjestimice uzrokuje poremećaj u prometovanju vlakova.

Obustavljen je promet koridorskom prugom Dugo Selo-Novska te na pruzi Karlovac-Kamanje-državna granica. U Slavoniji je zbog izlijevanja rijeke Orljave za promet zatvorena pruga Pleternica-Požega.

XS
SM
MD
LG