Dostupni linkovi

Počeli parlamentarni izbori u Švedskoj


U Švedskoj su u nedelju počeli parlamentarni izbori, na kojima se očekuje pobeda socijaldemokrata, ali i vrlo dobar rezultat ekstremne desnice.

Birališta su otvorena u osam časova po lokalnom vremenu (06.00 GMT), biće zatvorena u 20 sati (18.00 GMT), a prvi rezultati očekuju se četiri sata kasnije.

Pošto je osam godina na vlasti bio desni centar, očekuje se da će premijer Frederik Rajnfelt izgubiti izbore i da će na njegovo mesto doći socijaldemokrata Stefan Levean, koji nikada nije bio u vladi.

Rejfilt je tokom svoje vladavine postigao dobre ekonomske rezultate, čime je omogućio da Švedska bez većih problema prebrodi ekonomsku krizu. Ipak, neki njegovi potezi povećali su socijalne razlike u zemlji, što je odbilo izvestan procenat glasača, navodi agencija Frans pres.

Očekuje se da će posle današnjih izbora ekstremna desnica u Švedskoj biti još jača, pošto je pre četiri godine postigla istorijski rezultat i ušla u parlament. Moguće je da će posle izbora biti treća stranka po jačini u zemlji.

Ukoliko socijademokrati dobiju najviše glasova, očekuje se da će uslediti dugi i teški pregovori sa levicom i zelenima, kako bi se formirala nova vlada.

XS
SM
MD
LG