Dostupni linkovi

Hrvatska: Evakuacija zbog visokog vodostaja rijeka


U Karlovcu je u subotu ujutro sirenama oglašena opšta opasnost zbog nadolazećeg vodenog talasa Koranom, pa se evakuiše stanovništvo iz više karlovačkih naselja uz rijeku.

Vodeni talas očekuje se oko podneva, a od noćas je na snazi vanredno stanje odbrane od poplava. Poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada. Izgradnju nasipa u drugim, branjenim dijelovima grada pomaže i vojska.

"Tiha uzbuna traje još od šest sati za Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, kao i uz više mjesta u Pokupskoj dolini. Evakuaciji se dio stanovništva protivi, a bilo bi dobro da se svi discipliniraju, jer bolje da i pretjeramo u oprezu, nego da neko strada", rekao je jutros gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

U protekla 24 sata u Karlovcu je palo 62 litra kiše po kvadratnom metru.

Hrvatska radio-televizija navodi da je vodostaj Korane u 10 sati bio 797 centimetara, uliva se u Kupu koja ima 805 centimetara, i neće moći da prihvati dodatne vode bez plavljenja.

Vanredne mjere odbrane od poplava proglašene su i za područje Hrvatske Kostajnice. Vodostaj je u porastu i na području Siska.

Hrvatski autoklub javio je da je zbog poplava u Sloveniji zatvoren granični prijelaz Macelj, pa se vozila koja idu u smijeru Slovenije s autoputa Zagreb-Macelj na čvoru Krapina preusmjeravaju prema graničnom prijelazu Lupinjak.

Kiša stvara probleme širom zemlje, a proteklih dana najviše problema bilo je u Dalmaciji.

XS
SM
MD
LG