Dostupni linkovi

Jacenjuk: Putin ne želi Ukrajinu kao nezavisnu državu


Namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina jeste da "eliminiše Ukrajinu kao nezavisnu državu", izjavio je u subotu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

"Konačni cilj Vladimira Putina nisu samo (separatističke istočne) oblasti Donjeck i Lugansk, on želi da zauzme cijelu Ukrajinu i da je eliminiše kao nezavisnu državu", rekao je Jacenjuk na konferenciji u Kijevu o proevropskoj strategiji Ukrajine.

Jacenjuk je dodao da Putin ne može da prihvati da Ukrajine bude dio evropske porodice, kao i da ruski predsjednik želi da obnovi Sovjetski savez.

Ukrajinski premijer je ocijenio da "bilateralni mirovni sporazum sa Rusijom nije najbolje rješenje" i da se zalaže za format iz Ženeve, uz učešće SAD, EU i Rusije.

"Nismo dovoljno snažni da vodimo bilaterane pregovore s Rusijom", rekao je Jacenjuk.

Sporazum o primirju na istoku Ukrajine sklopili su prije nedjelju dana u Minsku predstavnici kontakt grupe - Rusije, Ukrajine, proruskih separatista i OEBS-a. Jacenjuk je rekao da bi bio srećan da u zemlji ponovo bude mir, ali je podvukao da će ukrajinske snage nastaviti da se bore za svoju zemlju i za svoju nezavisnost.

XS
SM
MD
LG