Dostupni linkovi

Makedonija: Provjera biračkog spiska


U Makedoniji su počele pripreme za provjeru biračkog spiska na osnovu kojeg su krajem aprila organizovani prijevremeni parlamentarni izbori.

Na sinoćnjoj debati u Sobranju o načinima kako izvršiti "češljanje" biračkog spiska predložena su tri rješenja - provjera glačasa po principu "od vrata do vrata", slučajni izbor na ulici ili analiza biračkog spiska.

Član Državne izborne komisije (DIK) Bedredin Ibraimi kaže da provjera treba da pokaže da li je tačan aktuelni birački spisak koji je još validan.

Predstavnik vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Todorov kaže da je prihvatljiva samo kompjuterska analiza, dok su za Demokratsku uniju za integraciju (DUI), vladajuću partiju makedonskih Albanaca, prihvatljiva sva tri modela.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske partije Albanaca (DPA), koji bojkotuju rad makedonske skupštine.

Najveća opoziciona stranka u Sobranju - SDSM nije se saglasila sa rezultatima prijevremenih parlamentarnih izbora u Makedoniji, a njeni poslanici zbog toga nisu ni sjeli u poslaničke klupe.

SDSM je tražila provjeru biračkog spiska, jer je to bio jedan od njihovih pet uslova da se vrate u Sobranje. U ovoj stranci smatraju da zbog toga nema potrebe voditi parcijalne razgovore.

XS
SM
MD
LG